immateriaalioikeuslainsäädännön muutokset

Venäjän Antimonopoliviraston johtaja Igor Artemjev kertoi haastattelussa joulukuussa että Antimonopolivirastossa on käynissä neuvottelut immateriaalioikeuslainsäädännön muutoksista. Muutos koske tavaramerkkien ja patenttien maksuja, ehdotuksena on anttaa venäläisille yrityksille oikeutta käyttä niitä ilman omistajan suostumusta jos omistajana on ulkomainen yritys. Igor Artemjev sanoi että neuvostoliiton aikana ulkomaiset yritykset olivat rekisteröineet lukuisija patentteja, mutta venäläiset silloin rakensivat sosialismia, ja nyt venäläiset yritykset pakotettu maksamaan siitä patenteista ja tavaramerkkeistä, mikä heikentää venäläisten yrittäjien kilpailukykyä. Jos kyseinen muutos tulee voimaan mitä se tarkoitaa suomalaisille yrityksille joita usein myyvät Venäjälle nimenoman teknologiaa ja osamista? Kannattako lopettaa toimintaa vai onko vaihtoehtoja? Kyllä on. Itse asiassa immateriaalioikeuksien loukkaukset ovat Venäjällä arkipäivää, ja uuden lain voimaantulo tuskin muuttaisi tinanetta. Minkäläisiä ratkaisuja voidaan ehdotta? Tässä tilantessa entistä tarkemmin täytyy ottaa huomioon sopimuksen sisältö, vaikka laki ei enää suojelisi patentti- tai tavaramerkkiomistajan, sopimuksen solmimassa voidaan käsittellä huolellisesti keskeiset sopimusehdot siten, ettei niistä aiheudu jälkikäteen tarpeettomia ristiriitoja tai epäselvyyksiä.